היקף אמצע הזרוע העליונה (Mid-upper arm circumference – MUAC) משמש כמדד להערכת תת-תזונה ומצב בריאותי במחלות שונות. עם זאת, הקשר בין MUAC לאיכות חיים (quality of life – QOL) של חולים עם סרטן מתקדם, הינו עודנו לא ברור.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Journal of Palliative Care ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין MUAC ו-QOL של חולים אמבולטוריים עם סרטן מתקדם.
מחקר חתך זה נערך במרכז שלישוני אונקולוגי בדרום קוריאה בין מרץ 2016 לינואר 2019. המחקר הנוכחי כלל 200 חולים עם סרטן מתקדם מבית החולים האוניברסיטאי הלאומי Seoul National University Bundang Hospital, אשר טופלו במרפאות חוץ. כלל החולים היו בעלי שרידות צפויה של פחות משנה אחת. סוגי הסרטן הנפוצים ביותר היו סרטני ריאה, מעי גם/רקטום וסרטני מערכת העיכול. הערכה של איכות החיים של המטופלים בוצעה בעזרת שאלון EORTC QLQ-C30י (European Organization for Research and Treatment of Cancer quality of life questionnaire core 30). לבסוף ובעזרת מודלים לינאריים כללים, בחנו החוקרים את הקשרים בין איכות חיים ל-MUAC ולפרמטרים תזונתיים.
תוצאות המחקר הדגימו כי ישנו קשר חד-משתני ישר בין ציון EORTC QLQ-C30 גבוה יותר ומספר משתנים, ובכללם - MUAC (≥ 26.5 ס"מ, p < 0.001), אינדקס מסת גוף (BMI ≥ 22 ק"ג/מ"ר, p < 0.001), רמות אלבומין בסרום (≥ 3.7 ג'\דצ"ל,p < 0.01), רמות קריאטינין (≥ 0.8 מ"ג\דצ"ל, p = 0.023) ורמות חומצת שתן (≥ 5 מ"ג\דצ"ל, p <0.01). בניתוח רב-משתני הודגם כי רמות אלבומין בסרום (≥ 3.7 ג'\דצ"ל, p < 0.01ו-MUAC גבוה יותר (≥ 26.5 ס"מ, p = 0.03) הינם קשורים באופן בלתי תלוי לציון כולל גבוה יותר בשאלון EORTC QLQ-C-30.
מתוצאות המחקר עולה כי MUAC הינו בעל קשר ישר וחזק ל-QOL הן מבחינת ציון איכות חיים כולל והן מבחינת מצב בריאותי כללי. לפיכך, MUAC יכול לשמש ככלי ישים וקל לשיקוף איכות החיים של חולים עם סרטן מתקדם.
מקור: