חדשות

רופא ישראלי עמד בראש ועדה בינלאומית שניסחה הנחיות לטיפול באוסטאונקרוזיס

ד"ר נועם ירום, מנהל היחידה לרפואת הפה ב"שיבא": "הקווים המנחים מדגישים את חשיבות שיתוף הפעולה בתחום הטיפול התומך בסרטן בין אונקולוגים, מומחים ברפואת הפה והלסת ורופאי שיניים"

טיפול דנטלי. אילוסטרציה

ועדת מומחים בינלאומית שבראשה עמדו ד"ר נועם ירום, מנהל היחידה לרפואת הפה במרכז הרפואי שיבא ופרופ' צ'רלס שפירו, ממרכז הסרטן בבית החולים Mount Sinai בניו יורק, גיבשה קווים מנחים חדשים לטיפול באוסטאונקרוזיס.

מסמך הוועדה, שהורכבה ממומחים ממגוון תחומים הקשורים בתופעה ונציג חולים, הופיע גם בכתב העת של האיגוד האמריקאי לאונקולוגיה קלינית ASCO, ה-Journal of Clinical Oncology וכן באתרי האינטרנט של האיגוד הבינלאומי לטיפול תומך בסרטן MASCC והאיגוד הבינלאומי לאונקולוגיה אוראלית ISOO. איגודים אלה הקימו לפני שלוש שנים את ועדת המומחים לשם הכנת מסמך ההמלצות לרופאים המטפלים.

אוסטאונקרוזיס של הלסתות היא תופעת לוואי קשה של שימוש במשפחות תרופות שונות הניתנות לחולים אונקולוגים. התופעה נפוצה בעיקר בקרב המטופלים בתרופות המשפיעות על שחלוף העצם, כמו חולים עם גרורות גרמיות וחולי מיאלומה נפוצה. עד כה לא היה קיים טיפול יעיל בתופעה והמומחים מדגישים שיש להשקיע מאמץ רב במניעתה.

מסמך הקווים המנחים החדש מדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין האונקולוגים, המומחים ברפואת הפה, בכירורגיית הפה והלסת ורופאי השיניים. בין השאר מומלץ בו על עריכת בדיקה יסודית של חלל הפה והכנה דנטלית מתאימה לפני התחלת הטיפול בתרופות המשפיעות על העצם.

כמו כן מומלץ להפחית ככל הניתן גורמי סיכון באמצעות שיפור בהיגיינת חלל הפה, כמו גם הנחיה למטופל להפסיק לעשן ופעילות רפואית הנדרשת לשם איזון הסוכרת.

במהלך הטיפול בתרופות מאותן משפחות, מומלץ להקפיד על ביקורות תקופתיות אצל רופא השיניים ולטפל בכל בעיה דנטלית מהר ככל האפשר. יש להימנע ככל הניתן מפעולות כירורגיות בחלל הפה, ובמידת הצורך להתייעץ עם מומחה ברפואת הפה או כירורג פה ולסת שביחד עם המטופל והאונקולוג ישקלו את ביצוע הפעולה.

בכל חשד להתפתחות של אוסטאונקרוזיס יש לפנות למומחה ברפואת הפה או לכירורג פה ולסת ולידע את האונקולוג המטפל. במידה שאובחן אוסטאונקרוזיס של הלסתות, הגישה הטיפולית המומלצת היא השמרנית דווקא. רק במקרים שבהם הגישה השמרנית לא הביאה לשליטה טובה בסימפטומים, יש לשקול התערבות כירורגית.

ד"ר נועם ירום אמר: "הקווים המנחים הללו חשובים מאוד והם בגדר סנונית ראשונה של שיתוף הפעולה בין שלושה האיגודים הנ"ל. מינוי של מומחה ברפואת הפה שאיננו אונקולוג לראשות ועדה של האיגודים האונקולוגיים ASCO ו-MASCC הוא חלק מהתהליך שתחום הטיפול התומך בסרטן עובר כיום וכן מההבנה שבכדי לספק טיפול תומך יעיל יש ליצור מערך רב תחומי השם את המטופל במרכז".

נושאים קשורים:  ד"ר נועם ירום,  אוסטאונקרוזיס,  רפואת הפה,  טיפול תומך,  תופעת לוואי,  חולי סרטן,  חדשות,  המרכז הרפואי "שיבא"
תגובות
14.10.2019, 19:34

כל הכבוד לד"ר ירום! נושא חשוב. ויפה שרופא ישראלי שהינו בין המובילים בתחום זה, עמד בראש ועדה בין לאומית זו.

20.11.2019, 15:26

כבוד, ותודה על שיתוף הפעולה המדהים.

21.11.2019, 01:35

כל הכבוד דר ירום! רופא משכמו ומעלה